De cirkel is rond.

5 november 2025 - Tokushima, Japan

Na een zijuitstapke omdat ik afgelopen vrijdag niet tot tempel 88 kon wandelen door de hevige regen.Teruggekomen gisteren om de job af te maken.

Voor dag en dauw op pad

16639

want de laatste 15 km waren soms behoorlijk lastig en door grote rotsblokken niet altijd duidelijk waar het pad was.

16653

Op sommige lastige stukken hadden ze wel wat hulpmiddelen aangebracht.

16663

Maar de klus is geklaard en ik mag mij nu Walking Ambassadeur van de Ohenro noemen.Nr 272 dit jaar.

ca4facb2-4ee5-4c96-918c-f96b1b1284df-1_all_6016

De vraag die al een paar dagen speelde.

Zou toekomen in Tempel 88 net zo "emotineel" zijn als toekomen voor de kathedraal in Compostella of op het Sint Pietersplein in Rome?

Het antwoord voor mij is NEE.

Mijn 2 voorbije pelgrimstochten liep ik naar het einde toe met een beperkt groepje pelgrims samen waarmee je een band hebt opgebouwd.Dan beleef je die laatste stappen samen en rolde er al eens een traantje.

Dit was meer een individuele beleving en bij aankomst heb ik wel een halfuurke op een bankje gezeten,stil en nederig en heel dankbaar dat ik een lichaam heb gekregen dat in staat is deze stappen te zetten en de rugzak te dragen.

Mijn 2 kaarskes hier hadden de eenvoudige boodschap.Dank u.

10575

Je eindigt dan terug bij tempel 1.Waar er nog een eindstempel wacht.

16521

En daar zijn dan de "nieuwe"pelgrims die gaan starten en net zo onwetend zijn (en een beetje ongerust) als ik 2 maand geleden.

16520

Maar men moet soms is durven springen.En terugkijkend op wat een geweldige tijd de Japanners mij hebben gegeven in hun guesthouses en hun vrijgevigheid naar pelgrims toe dat heeft mij echt geraakt.

Een Boedhist moet goed doen tijdens zijn leven en dat komt hij later in iets goed terug.

Awel,ik ben fan van deze manier van denken.

Nu rest mij enkel nog een bezoek aan Koyasan ,de plaats waar Kobo Daishi 1252 jaar geleden begraven werd en sluit ik een geweldige ervaring af.

16754

En deze kan thuis bij op de paal.

1675616522

Ik ga van Zaventem in 3 dagen terug naar huis wandelen (om rustig terug in the real world te komen)

En kom woensdag 12 november rond 15.30h uur aan in PC Lille.Wees welkom om een pintje mee te komen drinken.

Wie wil mag het laatste stukje van Herentals station (13.30h) mee naar Lille stappen.

Dit is mijn laatste verslag.Een dikke merci aan al die gevolgd hebben en de leuke reacties.En aan ons Lilleke dat ik mijn vleugels nog eens mocht uitslaan.

En zoals de Japanners zeggen Ganbatte頑張って ( Doe je best)

1. Blockie:
    5 november 2025
    Proficiat Jan, geslaagd met grote onderscheiding.
    Tot volgende week in the real world.
    Drukte en gehaast zijn........
  2. Katelijne van Glabbeek:
    5 november 2025
    Knappe prestatie Jan. Een beetje jaloers op jou dat wel. Dat is waarschijnlijk geen Japans Boeddhistisch gevoel... Maar zeker en voorwaar dikke proficiat ! Welkom terug.
  3. Elske:
    5 november 2025
    We kijken uit naar je thuiskomst en de verhalen die we weer zullen horen van je !!
    Een dikke proficiat dat je de fantastische pelgrimstocht tot een goed einde hebt gebracht !! Nog een veilige reis terug en tot woensdag!!
  4. Peter:
    5 november 2025
    Dikke Proficiat en tot volgende week !!!!
  5. Lydia:
    5 november 2025
    Knap, Jan! Je hebt het toch weeral succesvol gedaan en een mooie ervaring rijker.
  6. Verstappen gustaaf:
    5 november 2025
    Kei goe Jan en tot volgende week in Herentals. Top!!!
  7. Saskia:
    5 november 2025
    Kippevel bij het lezen van dit verslag. Nen ongelofelijk dikke proficiat voor je durf, moed & de fysieke prestatie...wat een schone ervaring om op de teller te hebben! Dankbaarheid is misschien wel het meest gelukkige gevoel dat een mens kan ervaren, mooi dat je vooral met dat gevoel de tocht kan afsluiten! Ik bedank jou om je ervaringen te mogen lezen, zo fijn om je te volgen op dit avontuur...alsof we er een klein beetje bij waren ;-). Wens je een goeie vlucht toe en wij zorgen dat het zonnetje hier schijnt voor de laatste kilometers naar huis.
  8. Lieve Nevelsteen RD1:
    5 november 2025
    Proficiat Jan, mercikes dat we weer een beetje mee op pad mochten met jou. Weer een belevenis rijker. We gaan u met open armen ontvangen op Rozendries 1. Ludo en Leo gaan blij zijn u terug te zien.
  9. Vera Van Raemdonck:
    5 november 2025
    Top Jan ! Eigenlijk zou iedereen zo eens een tocht moeten kunnen doen gewoon om te ervaren hoe het elders is en te leren om te denken en te aanvaarden zonder vooroordelen ! Een beetje Boedhist in elke mens zou de wereld zoveel aangenamer maken ! Bedankt Jan dat ik mee mocht genieten van deze geweldige ervaring ! Je bent echt een geboren verteller ! Groetjes Vera :)
  10. Simone:
    Proficiat!
  11. Cambre Liliane:
    5 november 2025
    Knap gedaan, uw diploma krijgt een mooi plaatsje in huis. Proficiat en weer een ervaring rijker, dankbaarheid is een mooie deugd. Boeddha gaat uw goedheid waarderen. Volgend jaar kan je op het Olafspad in Noorwegen uw vleugels uitslaan. Proficiat schat.
  12. Sonja Van Dijck:
    5 november 2025
    Goeie reis terug naar huis ,en tot woensdag broer.
  13. Peter:
    5 november 2025
    Dikke chapeau, idd da lichaam heeft al veel meegemaakt en hopelijk nog veel want met elk schrijfsel waande ik mij ook een beetje pelgrim. Leuk om u te volgen, ik kijk reeds uit naar jouw verhalen.
    Welkom terug vriend!!!!
  14. Debby Horemans:
    Weeral kei goed gedaan 💪🏻 .... En tot binnenkort
    Groetjes van Ludo en Leo en de andere Rozendries 1tjes.
  15. Jef:
    knap Jan. Dikke proficiat
  16. Carine:
    5 november 2025
    Proficiat Jan, goed gedaan. Jij gaat zeker als iets goeds terug komen later, maar werk eerst nog maar enkele tochten zodat wij mee kunnen genieten van jou verhalen. Tot woensdag.
  17. Anja en Danny:
    6 november 2025
    Proficiat Jan , elke keer weer de verhalen met veel plezier gelezen .
    Tot volgende week
    Welkom thuis
  18. Angele Boons:
    6 november 2025
    Geweldig ! Wat een avontuur, om nooit te vergeten.
  19. Jef van steenbergen:
    Welkom thuis Jan.
  20. Fons:
    8 november 2025
    wellicht zit je nu in een vliegtuig. Proficiat met jou 'sprong'. Goed gedaan. Je hebt een 'zeldzaamheid' volbracht. Heel inspirerend.
    Verder, ik sluit mij aan bij de vele volgers van jou verhalen : welkom thuis.